Deca i skola

 Kako smo pravili Web sajt i još ponešto... - dečiji učenički Web tim  

* Tajna uspeha jeste u postojanosti namere * ( Dizraeli)

    Zbog učestalih e-maila odlučili smo da na početnoj stranici gde je stajalo NEZAVISNI DEČIJI UČENIČKI SAJT O ŠKOLI sada stoji  DECA i ŠKOLA - UČENIČKI WEB RADOVI. Mi smo i dalje nezavisni UČENIČKI sajt (sami oblikujemo sajt, izbor stranica, teksta, tema i itd., bez mešanja odraslih...)
A ako sajt sutra ne zateknete na internetu to je zbog toga ili smo zaključili da je izgubio svrhu svog postojanja ili nam donator uskratio podršku. Nećemo sada o tome.
Ostajemo pri mišljenju da škole ponajviše treba da predstavljaju deca tj. učenici škola i da poenta obrazovanja i jeste u tome. To je samo naše viđenje i ne morate da se složite sa njim.
Sigurno ste primetili da sada imamo sva naša slova, te smo i tu nepoznanicu u web znanju otklonili i sajt učinili onakvim kako smo ga i zamislili tj. sada smo pravi pravcati sajt iz obrazovanja - osnovne škole. Ne korišćenje Ć, Č, Đ, Š, Ž slova za krajnji rezultat ima stvaranje pogrešne navike, šteti kulturnom nasleđu i tog smo bili svesni i jako nam je drago da smo uspeli i taj propust da otklonimo. A sada da se našalimo i testiramo naše umeće - Jedna mačka trči, a tri ćorava i čaknuta čavčića čuče na ćošku četvrtstog Ćirinog čardačića :).
Nismo hteli da budemo sajt za zabavu, nego sajt na kome se nešto može i saznati i naučiti. Koliko smo uspeli, prosudite sami. Prvi dečiji učenički Web radovi, za nama krenuše mnogi...
           Hvala nastavnicima i svim posetiocima koji podržavaju naše zamisli i ideje !

Sajt je postavljen radi podsećanja 06. juna 2005.god. i trenutno smo najbolje rangirani sajt po Alexa i Google PageRank-u u oblasti obrazovanja - osnovnih škola u Srbiji. Kada smo krenuli sa izradom ovog projekta tj. web stranica imali smo želju da našu školu, školu naših roditelja i rođaka po prvi put predstavimo na internetu sa domenom i serverom koji odgovara našim željama, na možda bolji način nego u svojim prvim pokušajima na besplatnim hostovima. Želja nam je i da opipamo puls posetioca interneta, koliko je stvarno interesovanje za školske web stranice, o deci učenicima škole i školi kao obrazovnoj instituciji.
Mnogi odrasli koji mogu da utiču za boljitak dece i škole, SVOJIM IZJAVAMA SU SE DEKLARISALI DA ĆE RADITI U KORIST NAŠE BUDUĆNOSTI. Koliko su iskreni... Mnogi pesimistički raspoloženi drugari su nam sugerisali da je ovo BALKAN, obećanje ludom radovanje. Bespotrebno je da citiramo mnoge koji tvrde da je informatika i sam internet BUDUĆNOST. Dosta truda ulažemo jer sajt radimo tako da BUDE VIĐEN, a skromnog smo web znanja, veliku pažnju poklanjamo linkovanju naših stranica, što više saradnje sa drugim sajtovima, što bolji pagerank i samim tim bolji položaj na pretraživačima.
Ako smemo da zamerimo većini sajtova škola to je da je veliki novac uložen, sajt je super jer ga rade i ažuriraju PROFESIONALNI WEB DIZAJNERI, ali bre nigde ga nema na pretraživačima, a postoji par godina. Verovatno ga direktori tih škola sa ponosom pokazuju važnim ličnostima i drže do imidža škole, roditelja, broj posetilaca je njima manje bitna stvar. Mislimo da je taj pristup pogrešan. Slažemo se da treba da bude što bolji dizajnirani sajtovi, i naši prijatelji webmasteri treba da ZARADE, jer možda i to bude naša budućnost i to je okej, ali sam za veći uticaj učenika na taj isti sajt na njihov izbor i sadržaj strana, kao i veću povezanost sa drugim sajtovima i na uštrp možda izgleda.
Pročitala sam u jednoj diskusiji kako bi trebalo da izgledaju sajtovi osnovnih škola gde je da ne bi dužila zaključak glasio: sajtovi škola bi trebalo da su po svom izgledu prilagođeni uzrastu osnovca, ne preozbiljni kao da je upitanju univerzitet, kao ni krajnost da izgledaju kao da je upitanju dečiji vrtić ili predškolska ustanova.
I kad smo krenuli sa izradom sajta pokušali smo da upravo uradimo sajt koji jeste učenički ali opet koji ne vređa inteligenciju dece našeg uzrasta i da pored informacija o školi ima i stranica naših interesovanja , želja i viđenja nekih tema... Jednostavno da zainteresuje i nekog posetioca van škole za naše stranice. Što se nas tiče u mnogome će možda ovaj naš sajt opredeliti moje polje interesovanja i mojih drugara.
Možemo se pohvaliti da ovaj sajt sem novca izdvojenog od džeparca za internet sate i donacije donatora za web prostor i registraciju nije uložen ni jedan dinar više, sve je dobra volja i besplatna pomoć webmastera širom Srbije. Pitanje da li je to pohvalno, ali trenutno je tako. Red je da kažemo tj. napišemo nešto o sajtu koji predstavlja našu školu i nas učenike - Broj stranica SAJTA , u početku planiranih 6. str. narastao je na 60-ak a biće ih verovatno još. Postavlja se pitanje kako smo napravili sajt ako se html bar za sada ne izučava u školi. HTML smo savladjivali pomoću škola WEB-a koje smo nalazili na internetu i knjige o web dizajnu koju smo našli u biblioteci. Srećom postoje na internetu dosta BESPLATNIH programa koje smo strpljivo skidali sa neta. Da se ne bi ponavljali svi programi za pravljenje, obradu animacija kao i ostali propratni programi su takođe besplatni i mogu se naći na internetu. Veliku pomoć smo dobili od par naših webmastera koji su nam pomogli ili barem izrazili želju da pomognu. Ko je pažljivo pratio razvoj ovog sajta je primetio vidan napredak u izgledu i dizajnu. Mi smo malo sazreli a i dobili smo ogromnu pomoć od web dizajnera, mnoge sugestije i korisne informacije. Kao i njihov uticaj na izgled sajta.
Mnogima se dopala naša ideja za ono što smo već uradili i ponudili su pomoć u dizajnu i promociji sajta. Pomenućemo Jadranku Jelikić iz Novog Sada koja nam je mnogo pomogla u oblikovanju sajta putem E- MAILA (HVALA Jaco), Sky Seeker-a (tvorac-grada.com) i Dejana iz Svilajnca. Prijateljima iz Soko Banje koji su nam se javljali i ovim putem želim da izrazim zahvalnost kao i prijateljima webmasteru Jovanoviću iz Holandije i Milenku Štajceru iz Švajcarske. Moja starija sestra Jelena, učenik škole, pa zatim učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, je uvek tu kada postoji neki problem a ne znamo da ga rešimo.

Naravno moramo da spomenemo da nam je ovo drugi pravi sajt i da smo ranije radili na besplatnim hostovima. Mislim da najviše pored dobre volje, poznavanja osnova html je potrebno i znanje Engleskog jezika. Najviše korisnih stvari upravo se nalaze na tom govornom području ili su pak pisane na tom jeziku. Zahvaljujući donatoru sajta Zoranu Đorđeviću koga svakako vredi pomenuti jer bez njega i ŠTAMPARIJE PLUS BEOGRAD ne bi bilo ni sajta niti svega prehodno napisanog ovaj sajt je zaživeo. Linkovanje naših stranica na drugim sajtovima nam dovodi posetioce što je i svrha sajta. Sajt bez posetioca je mrtva i bespotrebna stvar kako bi mi rekli. Linkuje nas za sada preko 150 stranica.

Zahvaljujemo se svima onima koji žele da nam pomognu i onima koji su pročitali ovaj tekst do kraja.

                                   Pozdrav - Dečiji učenički Web tim , Mladenovac

Deca i skola